AUGUSTO BOAL "GRY DLA AKTORÓW I NIEAKTORÓW"
Zgadzam się przetwarzanie moich danych osobowych

Kurs Teatr Forum - edycja 2015

Kurs adresowany jest do osób pracujących na polu edukacji kulturalnej (m.in aktorów, instruktorów teatralnych), ale także wychowawców, pedagogów, trenerów pracujących z młodzieżą. Realizujemy go od 2012 roku we współpracy z Carboard Citizens  - organizacją, która  dd 1991 roku stosuje Teatr Forum angażując i inspirując grupy najbardziej zmarginalizowane społecznie (szczególnie osoby bezdomne).

W ramach Kursu uczestnicy wezmą udział w 115 godzinach szkoleń, a także prezentacjach spektaklu Teatru Forum.

Teatr Forum

Teatr Forum to interaktywna forma teatru stworzona i opracowana przez brazylijskiego reżysera i pedagoga Augusto Boala. Spektakle tworzone tą metodą odróżnia od spektakli tradycyjnych możliwość "dopisania" jego dalszego ciągu lub zmiany poprzez interwencje i samodzielne ingerencje w sytuację sceniczną. Mogą ich dokonać uczestnicy, określani jako "widzowie-aktorzy".
Problemy postaci scenicznych zwykle tożsame są z problemami widzów-aktorów, dzięki czemu uczestnicy spektakli w "płaszczu roli" konfrontują się z własnymi trudnościami i w bezpiecznej przestrzeni mogą wypróbować możliwe sposoby ich rozwiązania. Dzięki realizacji tej zasady spektakl jest czymś więcej niż wydarzeniem artystycznym - pozwala na rozwijanie umiejętności społecznych.
Teatr Forum jest często adresowany do grup defaworyzowanych społecznie, by przeciwdziałać ich wykluczeniu, dostarczając narzędzi konstruktywnej ekspresji i radzenia sobie z opresją. Przez podejmowanie interwencji będąc w roli,  widzowie uczą się komunikować złość, stawiać granice, mówić o swoich potrzebach. Teatr Forum pozwala na twórcze podejście do problemów społecznych, umożliwia analizę różnych punktów widzenia - różnych postaci, a zarazem poszukiwanie rozwiązań trudnych sytuacji.

Aby dowiedzieć się więcej na temat Kursu a także Teatru Forum, zobacz:

Cele Kursu Teatr Forum:

Podstawowym celem Kursu jest rozwijanie kompetencji osób pracujących na polu edukacji kulturalnej w zakresie stosowania metody Teatru Forum w pracy z młodzieżą (ze szczególnym uwzględnieniem młodzieży z grup defaworyzowanych).

Ponadto chcemy:

• upowszechnianiać metody teatru zaangażowanego;
  • integrować osoby zajmujące się edukacją kulturalną pochodzące z różnych środowisk (artyści, kadra naukowa, studenci, nauczyciele);
  • przygotować spektakl oparty na metodzie TF.

Program szkolenia koncentruje się wokół:

• pracy warsztatowej z wykorzystaniem metod i ćwiczeń stworzonych przez Augusto Boala (m.in. Image Theatre, Invisible Theatre);
  • omówienia idei i filozofii pracy, struktury spektaklu i warsztatów, głównych strategii pracy metodą Teatru Forum;
  • praktyki tworzenia i prowadzania spektakli Teatru Forum dla szerszej publiczności;
  • ról i zadań prowadzącego (tzw. Jokera) i aktorów Teatru Forum: omówienia metody wzbudzania zaangażowania publiczności, tzw. ‘trudnych' interwencji, momentu zakończenia spektaklu Teatru Forum, prowadzenia spektakli Teatru Forum w konkretnym środowiskach z konkretnymi grupami odbiorców, treningu grania i prowadzenia interaktywnego spektaklu;
  • możliwości łączenia elementów Teatru Forum z innymi działaniami na rzecz edukacji kulturalnej.

W trakcie szkolenia uczestnicy doświadczą tworzenia, prowadzenia i grania w spektaklu Teatru Forum.

Adresaci/ kto może ubiegać się o udział w Kursie:

• osoby działające w obszarze edukacji kulturalnej (m.in. instruktorzy i animatorzy teatralni, aktorzy zainteresowani pracą z grupą);
  • osoby pracujące z młodzieżą -  m.in. wychowawcy, nauczyciele, pedagodzy, psycholodzy lub osoby przygotowujące się do takiej pracy.

Preferowane będą osoby mające:

• doświadczenie w pracy edukacyjno-animacyjnej;
  • pracujące z młodzieżą ze środowisk trudnych, zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w Kursie zapraszamy osoby, które zdecydowane są:

• wziąć udział w całym Kursie, a nie wybranych warsztatach;
  • uczestniczyć w próbach do spektaklu Teatru Forum;
  • uczestniczyć w min. 4 prezentacjach spektaklu.

Harmonogram Kursu Teatr Forum

DZIAŁANIE TERMIN OSOBY PROWADZĄCE
MIEJSCE
Szkolenie: "Techniki Teatru Forum cz.I i II" 20-21-22 maja 2015 Aldona Żejmo-Kudelska, Maria Depta
Warszawa
Szkolenie: "Tworzenie spektakli Teatru Forum. Reżyseria spektakli Teatru Forum", próby do spektaklu, prezentacja wypracowanego spektaklu dla zaproszonych gości.
8-9-10-11-12 czerwca 2015 Aldona Żejmo-Kudelska, Maria Depta, Jarek Rebeliński
Warszawa
Szkolenie:  "Kim jest Dżoker? Prowadzenie spektakli Teatru Forum", realizacja spektakli
21-22-23-24 września 2015
Aldona Żejmo-Kudelska, Maria Depta, Jarek Rebeliński
Warszawa
Szkolenie: "Jak stworzyć i prowadzić spektakl Teatru Forum: dobre praktyki. Podsumowanie"
25-26 października 2015
Aldona Żejmo-Kudelska, Maria Depta + uczestnicy Kursu

Szkolenie jest bezpłatne.

Informacje i zgłoszenia
Informacje: Maria Depta: +48 606 61 78 67, zgłoszenia: Weronika Brączek: +48 608 378 098

Informacje i zgłoszenia: Zainteresowanych udziałem w kursie prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia i odesłanie go na adres weronika.braczek@dramaway.pl (dokument proszę nazwać wpisując imię i nazwisko + zgłoszenieTF np. Piotr_Kowalski_zgłoszenieTF)

Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 10.05.2015

Kurs realizowany jest przez Drama Way Fundację Edukacji i Kultury w ramach projektu Teatr Codzienny. Projekt dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Projekt współfinansuje Miasto Stołeczne Warszawa.

Partnerami projektu Teatr Codzienny są brytyjskie organizacje Cardboard Citizens, The Tale Valley Community Theatre, oraz Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie, Centrum Kultury i Rekreacji w Supraślu.

MKiDN

miasto

Partnerzy projektu (Kursu TF):

Cardboard Citizens

Facebook , Twitter , Youtube